top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMatthias Herald

Pátranie po Noemovej arche

Autentickosť biblického príbehu o celosvetovej potope bola mnohé stáročia verejne spochybňovaná. Avšak útvar veľkosti lode v pohorí Ararat s rozmermi identickými s popisom Noemovej archy poskytuje aj tým najsekulárnejším kritikom jasnú odpoveď. Mnohoročné výskumy odborníkov poskytli nálezy pravidelnej drevenej štruktúry rozbitej lode s niekoľkými zachovanými prázdnymi komorami, kovové nity a iné konštrukčn prvky, kostí ľudí obrovských rozmerov, závesných kameňov či kamenného oltára, ktoré svedčia o fascinujúcej pravde: Noemova archa bola nájdená!

Neznámy útvar podobný veľkej lodi bol poprvýkrát identifikovaný tureckým armádnym kapitánom Llhanom Durupinarom v roku 1959 pri prehliadke leteckých snímkov. Ron Wyatt tu neskôr naplno rozbehol výskum v roku 1977. Po dlhých rokoch archeologických prác bola lokalita dňa 20. 6. 1987 oficiálne uznaná za "Prírodnú rezerváciu Noemovej archy".



"To je loď, starodávna loď... Musela sa zachovať..." (Ekrem Akurgal, vysoko uznávaný turecký archeológ)

V tesnej blízkosti archy je zriadené turistické informačné centrum a múzeum, kde je možné obdivovať mnoho nájdených predmetov, hornín, skamenelého dreva, fotografií a článkov. Toto stredisko je napriek nestabilnej politickej situácii hojne navštevované turistami z rôznych kútov sveta.


"Môžem sa dívať do očí a prehlásiť, že táto formácia, loď vo východnom Turecku, sú skutočné pozostatky Noemovej archy." (Ron Wyatt)

Nasledujúce video obsahuje záznam z českej expedície z roku 2007 do rezervácie neďaleko "Údolia ôsmich", ktorej dôležitosť ťažko možno preceniť. Noemova archa je prístupná pre všetkých ako živé svedectvo jedinečnej udalosti, ktorá v histórii nemá obdoby - celosvetovej potopy.


Viac informácií:

http://www.b-a-n.cz/noemova-archa.html

https://wyattmuseum.com/discovering/noahs-ark

bottom of page