top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMatthias Herald

Tipy na štúdium kreacionizmu

Aktualizováno: 6. 3. 2018

V súčasnej dobe je možné vo veľkej miere pozorovať nevedomosť ľudí o vedeckej komunite, ktorá stojí v opozícii k súčasnému dominantne presadzovanému názoru na pôvod sveta, organizmov a najmä človeka. Evolucionisti sa už mnoho rokov snažia vytlačiť svojich protivníkov, následkom čoho sa do médií, tlače a kníh dostáva obrovské množstvo zavádzajúcich informácií, ktoré si dovoľujú tvrdiť, že evolučná teória je veda, zatiaľčo #kreacionizmus je fanatické náboženstvo v rozpore s faktami. A tak je mnoho ľudí presvedčených, že fakty ukazujú na evolúciu počas miliárd rokov, bez toho, aby si čokoľvek overili a preskúmali protiargumenty.


Nič nie je vzdialenejšie pravde ako tvrdenie, že evolučná teória má jasne navrch. Bez preskúmania faktov jednoducho nemožno vyvodiť takéto ničím nepodložené tvrdenie. Našťastie sú medzi nami dobrovoľníci, ktorí si uvedomujú túto nespravodlivosť a aktívne sa snažia o rozšírenie povedomia o alternatívnom postoji voči vzniku sveta medzi verejnosťou. Ako upozorňuje Pavel Kábrt vo svojom článku 'Prezentácia webu kreacionismus.cz pre učiteľov': "V žiadnom prípade nejde o spor vedy s náboženstvom či spor vedy a Biblie ... ide o spor vedcov s vedcami, ktorá teória, presnejšie hypotéza, o našom pôvode je z hľadiska súčasného vedeckého poznania pravdepodobnejšia a realistickejšia, ktorá z teórií je viac podložená experimentálnou vedou a nálezmi z terénu."

Pavel Kábrt je skúsený český kreacionista s viac ako 40-ročnými skúsenosťami, je členom Creation Research Society (USA), pravidelne usporadúva vecné prednášky (nielen) pre študentov s využitím rozsiahlej obrazovej dokumentácie od švajčiarskeho kreacionistu Richarda Wiskina. Na jeho súčasnej webstránke kreacionismus.cz zhromažďuje cennú literatúru v podobe rozličných článkov, aj od celosvetovo uznávaných odborníkov.


Pokiaľ je pre Vás problematika súperenia evolúcie a kreacionizmu nová a máte túžbu byť seriózny sám k sebe a dopodrobna preskúmať, v čom tento spor spočíva, stránky Pavla Kábrta sú výborným tipom na začiatok štúdia. Dôrazne odporúčame najmä jeho staršiu stránku memento.junweb.cz, kde nájdete podrobné analýzy faktov a dokonca aj knižné publikácie, ako napr. "Tajomstvo vzniku života" od tímu vedcov C. B. Thaxtona, W. L. Bradleyho a R. L. Olsena z r. 1984, "Jablko sváru" od Sylvie Bakerovej, DrSc. z r. 1976 a "Prírodné vedy nepoznajú nijakú evolúciu" od A. E. Wilder-Smitha, všetko v českom jazyku, či už preložené, alebo v originálnej verzii.


"Kniha Tajomstvo vzniku života veľmi presvedčivo ukazuje, aké naivné je veriť v samooživenie neživej hmoty v priebehu miliárd rokov. Z toho logicky vyplýva, že vyučovať študentov tieto nedokázané a často nezmyslené predstavy je zločinom na ľudskej psychike."

Čitateľom, ktorí nemajú problém s angličtinou, tiež odporúčame oficiálnu webstránku creation.com medzinárodnej neziskovej organizácie Creation Ministries International. Na uvedenej adrese sú dostupné doslova desiatky tisícov textov s pádnymi informáciami a dôkazmi v prospech "inteligentného plánu".


Na záver treba ešte spomenúť nezabudnuteľnú poučnú sériu prednášok Kenta Hovinda rozdelenú na 10 seminárov s veľkou výpovednou hodnotou a celkovou dĺžkou vyše 14 hodín. V anglickom jazyku sú všetky dostupné na YouTube. Dobrou správou je, že existuje verzia prvej časti obohatená o české titulky na adrese https://www.youtube.com/watch?v=v4xAluUmITY.


V prípade, že vás téma zaujíma a radi by ste získali ďalšiu literatúru alebo videodokumentáciu, neváhajte sa obrátiť na náš tím, prípadne na prevádzkovateľov nami uvedených stránok.

bottom of page